Utdrag ur Kjell Espmarks Mästerverk: Rosenkrantz mot Guildenstern

Guildenstern till Rosenkrantz i Kjell Espmarks pjäs ’Rosenkrantz mot Guildenstern’:

Guildenstern: Inte alls.. Du är girig, griper efter det åtråvärda.. Jag är en lyssnare, som ödmjukt väntar på nådens ögonblick.

Rosenkrantz; det där är ett ytligt sätt att resonera. Det viktiga är inte vilken taktik man tillgriper för att nå det åtråvärda, det du kallar under. Det intressanta är att vi båda eftersträvar samma uppflammande insikt!

Guildenstern: Det är en kränkning för villkoren av varje irrationell kunskap. Du har inte fattat att det är en fråga om nåd. Du är för högmodig för det.  Man kan inte ta sig in i den ogripbara världen med en ko-fot, det finns bara ett sätt: att vänta.. att ödmjukt lyssna och hoppas på att undret skall stiga ned i en.. Kanske med den lyssnande hållning som mystikerna ägde.. den plötsliga insikten stiger ned i vardagslivet värld, i det Hades som är vårt hem, i detta skymningsland lyser enstaka företeelser plötsligt till med en förklarad tydlighet, triviala ting strålar av en helt ny innebörd, falken slår ned på sitt byte. Kvinnan du talar med är plötsligt genomlyst av en inre släktskap med dig. Du är där, i närvaro du aldrig anat, och det är av nåd denna epifani flammar upp i ditt medvetande. Du kan aldrig sträcka dig efter den, bara vänta på den och hoppas.

Guildenstern: När någon ska till att dö, är du vips där.. som om du uppfattade den söta lik-lukten från mig långt innan jag ens drabbades av and-nöd.. Du glider undan frågan om din lystenhet inför de döende.. du e ta me fan sjuk!..

Rosenkrantz: Det där begriper du inte.. Du är alldeles för rationell! Här sitter vi i en döds-sal för att en döende kanske formulerar några förtätade ord strax före slutet.. Ord som sammanfattar ett helt liv, kanske reviderar en efterhängsen uppfattning!! Jag minns hur jag satt bredvid Ekelöf en av hans sista stunder när han plågades av sin utdragna halshuggning!.. Som han sa.. jag böjde mig fram, och lyckades uppfatta hans sista lekamliga önskan: ett grovt knäckebröd från Östermalmshallen!

De torra smulande orden sammanfattar ett exempellöst rikt liv, i dem orden finns HELA hans Sverige!, ett kargt höstligt landskap, med färgen hos en vindpinad rygg bruten lada!, med ett stycke lav till lås. Ett land, som är avståndens, tankspriddhetens, och självförnekelse!.. Men på samma gång var de förlorade seklen med. Ett enda överdådigt samtal, med lätt patinerade 1700-tals röster, om lyx, lugn och vällust under ett tak, högt som en gammal fransk järnvägsstation. Ekanden av seklers avsked, och genomdraget av rökslingor, som då och då, låter skymta: barndom. Praktfulla dräkter, häftiga möten, mitt i den ohjälpliga ensamheten, låga ord om det som är, i det som icke är.. vardagliga ord, som skimrar hemlighetsfullt, som om de just användes för FÖRSTA gången.

Eating of the scorpion

Here below, yet another ’Guildenstern against Rosenkrantz’ example taken from The Sunnah and The Zen-annals

Me myself in nightgown 17th January 2022

Perfect Thomas! Your new record is comparisable in musical development to Frank Sinatra’s Michael and Peter

The High-Breeds! Di Leva!

”Does any one of you want to eat your dead brothers flesh?” Rasulallah said, as regarding back-biting.

En härlig Cheap-Thrills kväll börjar man på Själagården med George och Niclas, att dra av några sånger på beställning och känna uppskattningen från allmänheten som råkar droppa in i butiken på Själagårdsgatan 17.

25 November 2021

21 December 2021

21 December 2021 dressed in Zahra’s jacket

Took my first summer-bath after the winter today. Was so happy and it was soo REFRESHING! Fantastic simply!

2 svar på ”Utdrag ur Kjell Espmarks Mästerverk: Rosenkrantz mot Guildenstern

  1. bape outlet säger:

    I want to show some appreciation to you just for rescuing me from such a instance. Just after scouting through the internet and finding views that were not helpful, I was thinking my entire life was well over. Living minus the approaches to the problems you’ve fixed by means of this article content is a serious case, as well as the kind that would have negatively damaged my entire career if I had not noticed your web blog. Your good capability and kindness in dealing with almost everything was precious. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a solution like this. I can now relish my future. Thanks so much for the professional and result oriented guide. I will not be reluctant to recommend your web page to any individual who requires direction on this matter.

    Svara
  2. curry shoes säger:

    I simply wished to say thanks all over again. I am not sure what I could possibly have done without the actual information revealed by you regarding this theme. This was a real depressing circumstance in my view, but taking note of your expert way you handled that forced me to jump with delight. I am just happier for your service and thus trust you find out what an amazing job you are providing educating the mediocre ones via your webblog. I am certain you have never got to know any of us.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *