Om det själfulla och andliga

En man har intresse för kvinnor, men, när han får ett förhållande med en kvinna, så får han ett behov efter henne. R.H. Blyth säger; ’zen är intresse’. Han observerar även att de flesta av haikupoeterna saknade bildskönhet. I Swedenborgs terminologi står mannen, säger Strindberg i En blå bok, för själfulla hjärtat som svävar likt en fågel. Därav följer att en kvinna endast kan ha en man, likt Gud är En och Allena.

Kvinnan står hos Swedenborg för egenkärleken och egenintresset. Därav följer att en man enbart kan utföra en handling efter behov, om den utförs till en kvinnas ära. Annars vore det en egoism som skulle förtära hans upplysta kapital så snart han äntrade på den vägen.

En statydyrkande man börjar dyrka sitt egenintresse i ett omedelbart bortkastande av sitt andliga kapital. Därför kallas den en slavreligion och Profet Muhammad säger: Paradiset är inte för den man som tillåter sin hona att förlusta sig med andra män.

Välsignade vare de fattiga i anden säger Jesus. De som står rena i sin manlighet inför det kvinnliga könet och har sin själfullhet intakt.

2 svar på ”Om det själfulla och andliga

  1. israel-lady.co.il säger:

    Everything is very open with a clear clarification of the issues. It was truly informative. Your website is very useful. Thanks for sharing!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *